De Stal Wervik 001
de-stal-wervik-001

Over De Stal

 

Toen mijn man en ik in 2010 het hof kochten, hebben we afgesproken om het hof nooit als een anonieme verzameling stenen op te vatten. Tien jaar lang koesterden we het verlangen om ons hof op te vatten als het verlengde van wie we zijn en wat we belangrijk vinden.

Ten eerste zouden we de plek met andere mensen delen. Wij willen andere mensen laten mee genieten van die weidse vergezichten boven Wervik, andere mensen het karakter van een hofstee, omringd door landwegen, mee laten beleven.

Ten tweede moest het gebouw ook spreken over ons respect voor materialen en ons aanzien voor de ambachtsman. Niet alleen de oude kasseien aan de inkom, maar ook de koeslieten in de vloer, het hout in het gebinte zijn dragers van een verhaal. In elke onderdeel van De Stal zit onze liefde voor deze plek. Daar wij zelf een bouwbedrijf hebben nam mijn man Nick de taak van het verbouwen op zich en sta ik in voor de uitbating van De Stal.

We heten u van harte welkom, want bovenal is De Stal ontworpen om al zijn gasten welkom te laten voelen en elk evenement te laten slagen.

Melany

Geschiedenis

We hebben onze feestzaal De Stal genoemd, uit eerbetoon aan de familie D’Hallewin en geschiedenis van het pand. Vier generaties lang was dit de boerderij van de familie D’Hallewin.

Om kennis te maken met de eerste D’Hallewin, moeten we terug naar het prille begin van de 20ste eeuw, nog voor de Eerste Wereldoorlog. Daar vinden we Alexander D’Hallewin. We zijn in Wervik en dus teelt Alexander D’Hallewin tabak. Hij heeft ook melkkoeien.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de boerderij in handen van Henri D’Hallewin, de tweede generatie. Het oorlogsgeweld jaagt Henri op de vlucht. Hij moet zijn boerderij achterlaten. Vanaf dat het kan, komt Henri terug. Bombardementen hebben zijn boerderij compleet verwoest. Alleen de kapel heeft de storm doorstaan. Henri staat met open mond naar de kapel te kijken. Hij dicht ze bijzondere krachten toe en bouwt een nieuwe boederij vlak tegen de kapel. (Oorspronkelijk stond de boerderij verderop, zo’n 100 meter van de kapel.) Hij rekent er nu op dat in tijden van nood de kapel zijn boerderij zal beschermen. De kapel van de 3 beelden moest hem voor komend onheil behoeden. Officieel is de kapel opgedragen aan Onze Lieve Vrouw van de Vrede, maar, omdat er 3 beelden in de kapel stonden, werd ze in de voksmond algauw De kapel van de 3 beelden gedoopt.

Henri stierf toen zijn zoon Pol 14 jaar was. Pol D’Hallewin was 14 en hij moest de boerderij van zijn vader overnemen. Toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Ook Pol vluchtte. Ook hij liet zijn boerderij achter, in de schaduw van De kapel van de 3 beelden.

Als Pol terugkomt, ziet hij dat zijn boerderij overeind bleef. De jaren die volgen, zijn voorspoedige jaren voor Pol en zijn boerderij. Aan de vooravond van zijn pensioen kan hij zijn zoon Dirk een melkveehouderij en 7ha tabaksteelt/ tabaksvelden nalaten.

In 2009 echter overlijdt Dirk D’Hallewin, de vierde generatie. Zijn weduwe beslist om de activiteiten op de boerderij stop te zetten.

In 2010 hebben wij het hof van de familie D’hallewin gekocht. Iedere dag kwam Pol, hoogbejaard inmiddels, de 3 beelden in de kapel groeten. Op een dag zagen we Pol niet meer. De laatste boer D’hallewin was niet meer.

De verbouwingen

Wat ooit de stal was van de landbouwfamilie D’Hallewin is nu onze feestzaal. Om een feestzaal te bouwen op maat van de hedendaagse event organizer, hebben we de oorspronkelijke stal op bepaalde plaatsen uit ekaar gehaald en weer in elkaar gestoken.

Een aantal bakstenen hebben we schoongewreven en weer een plek gegeven in de renovatie. We hebben ook de structuur van de oude stal behouden. De ramen en de deuren van de feestzaal zitten op precies dezelfde plaats.

Als u de feestzaal binnengaat en omhoog kijkt, ziet u het resultaat van bijzonder straf timmerwerk . Omdat het oude dakgebinte niet meer voldeed, heeft een geweldige vakman met oude eik en met oude technieken een nieuw gebinte gemaakt. Bovenop het dakgebinte liggen de oude dakpannen, die eveneens een voor een door onze handen zijn gegaan en een grondige opknapbeurt kregen.

Als u nu naar beneden kijkt, ziet u dat de vloer aan de ingang bestaat uit de oude koeslieten. Voor u hangt een foto die de koeslieten laat zien toen ze nog deel uitmaakten van de oude stal. In de toiletten aan uw linkerzijde geen wastafels, maar een oude voederbak.

Even verderop ziet u de trap, die naar de mezzanine leidt. De trap is gemaakt van onbewerkt staal. De ballustrade en de binnendeuren zijn eveneens van onbewerkt staal. Zo scheppen de elementen eenheid en rust in de ruimte. We kozen voor onbewerkt staal, omdat we onze materialen het liefst tonen als ze zijn, in hun puurste vorm.

In een lege feestzaal vallen de muren op. Ze zijn niet geschilderd, maar gekalijt. Dat is de techniek die ze ook in de stallen toepasten. Door oog te hebben voor de authenticiteit van de ruimte en door de materialen maximaal te recupereren, is De Stal een feestzaal met een eigen verhaal en karakter geworden, precies zoals we het wensten.

Bekijk album
Airco / verwarming

Vloerverwarming,  aangestuurd door een warmtepomp, waarborgt op elk ogenblik een aangename gevoelstemperatuur. Voor het comfort van de gebruikers/ klanten hebben we bewust niet voor radiators gekozen. De vloerverwarmig gaat hand in hand met een automatisch ventilatiesysteem. Zo bestrijden we onaagename geuren uit keuken of sanitair. In de zomer houdt het ventilatiesysteem De Stal lekker koel.

Keuken & koelcel

Met onze ingerichte keuken en koelcel heeft de catering een kader om professioneel te werken. In de koelcel bewaren we ook extra gekoelde drank. Mocht een tekort dreigen in de bar, dan kan u terugvallen op de reserve in de koelcel.

In onze ingerichte bar staat alles voor u klaar, zodat u meteen aan de slag kan. Dat wil niet allleen zeggen dat alle koelkasten aangevuld zijn. Ook glazen en koppen staan klaar voor gebruik. Er is ook schoonmaakmateriaal voorzien.

Bar met tap

Wij bieden een ruim assortiment gekoelde dranken aan. Daarnaast kunt u ook pintjes van het vat schenken, want De Stal heeft ook een tapinstallatie. Als u graag iets serveert dat niet op onze drankkaart staat, dan is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten en wij bestellen het bij voor u.

Toiletten

In de toiletten hangen luidsprekers. Wie het toilet bezoekt, hoort een deuntje op de achtergrond. Omdat De Stal rust op een totaalconcept, wassen de bezoekers hun handen in een authentieke, stenen voederbak. Altijd is er voldoende toiletpapier.

Kwaliteitsvol meubilair

Op de benedenverdieping hebben we 15 partytafels voorzien. Het meubilair op de mezzanine is berekend op 40 personen. De meubels zijn van hoogstaande kwaliteit. Tegelijk versterken ze het karakter en het totaalconcept van De Stal. Als u dat wenst, dan kan u aanvullend meubilair huren.

Privé kamer

Een van onze grootste troeven is de privé ruimte die we kunnen aanbieden als organisator van een feest. Deze ruimte kan voor verschillende zaken van pas komen nl. het opbergen van persoonlijke spullen (de kamer is volledig afsluitbaar), eventjes ontspannen of rusten op het voorziene bed, zich opfrissen in de badkamer, baby verversen op onze verzorgingstafel, …

Bediening licht en geluid

Alles wat met geluid en licht te maken heeft, wordt zeer gebruiksvriendelijk aangeboden. We hebben alles gecentraliseerd. Alles wordt gestuurd vanuit dezelfde iPad in de bar. Met een aantal apps kunt u alle licht- en geluidsfuncties bedienen (o.a. Niko). Ook de autmomatische poort kan met de iPad ingesteld worden.

We hebben luidsprekers op meerdere plekken in de zaal laten installeren, zodat de muziek voor iedere bezoeker het gewenste volume heeft. De bediening van de luidsprekers gebeurt met de iPad. Het geluid wordt versterkt met het zeer kwalitatieve systeem van Sonos.

Als u met een dj werkt, dan kan de dj in een handomdraai zijn systeem aansluiten op het systeem van De Stal. Het volume is begrensd op 95dBa, zoals bepaald door de wetgever. De muziek dient om 4 uur stopgezet te worden.